10-02-17

VERWERVING VAN KENNIS ?

VERWERVING VAN KENNIS ?

 

DSCF5721.JPG

De verwerving van kennis op zichzelf is niet belangrijk;

wel echter dat zij ons in staat stelt een steeds juister begrip te krijgen van de behoeften van de wereld rond ons.

De verwerking daarvan en dus een steeds meer weten en meer bewust zijn van al wat deze wereld in zich draagt, brengt ons tot een realisatie,

n.l. de juiste plaatsing van het ik te midden van het Al.

Wij beseffen onze eigen tekortkomingen, onze eigen deugden, maar zijn tevens in staat de tekortkomingen en deugden van alle anderen bewust te zien en innerlijk te verwerken.

In deze tijd wordt over het algemeen in het ik een wereldbeeld geschapen, waarin een godsfactor of een persoonlijke God een belangrijke rol speelt.

Geloofsbeleving is in deze tijd zeer belangrijk.

De principes van bv. christelijke naastenliefde, die in het begin zo groots en zo interessant leken, verflauwen iets en daarvoor komt in de plaats een bewust werken.

Uit het bewuste werken openbaart zich de laatste fase voor het einddoel, n.l. het trachten vanuit zichzelf de eenheid met de wereld uit te drukken door de innerlijke wereld en de uiterlijke wereld, beide gelijkelijk erkend, in waarheid te scheppen in het ik.

Er mag geen verschil meer zijn tussen de werking van de krachten buiten ons en de werking van de krachten in ons.

Het is of men zich uitbreidt tot men de gehele bekende kosmos omvat.

In deze periode ontstaat er een aanmerkelijke vermeerdering van kennis, die zonder studie plaatsvindt.

Door de gevoelens van harmonie en eenheid n.l. voelt men steeds sterker het weten van anderen aan. De problemen en de kennis van die anderen, ongeacht hun geaardheid of gradatie in de reeks van de schepselen, is een verrijking van het ik.

Eerst hierdoor kan het afgeronde geheel, waar in een begeerteloos en daadloos bestaan het volledig kennen mogelijk is, verworven worden.

12:22 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: begeerteloos, geaardheid, kosmos, einddoel, naastenliefde |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.