22-10-16

KENNIS EN OORDEEL deel 4.

KENNIS EN OORDEEL  deel 4.

oplichter, bedrieger, dwaas, dokters, Edison,oordeel, kennis,

Er zijn veel mensen die een kennis bezitten , die hen heilig is. Iemand heeft vanaf zijn jeugd tot zijn 30ste jaar voortdurend gestudeerd. Hij heeft zich gewijd aan een bepaalde tak van de wetenschap - bv. medicijnen of wat anders. Uiteindelijk heeft hij het recht verworven de voor hem belangrijke letters dr. voor zijn naam te zetten. De tijd gaat verder. Er vinden steeds nieuwe ontwikkeling plaats, steeds nieuwe feiten komen op de voorgrond. Er worden nieuwe ontdekkingen gedaan, maar deze komen nu eens van iemand, die onze vriend een leek noemt, omdat hij immers niet dezelfde opleiding heeft gehad. Dan is men al snel geneigd nieuwe krachten, feiten en ontdekkingen te verwerpen.

 

De achtergrond is dan maar al te vaak: met veel moeite en kosten heb ik mijn gezag en kennis verworven. Daar moet iedereen van af blijven. Men noemt dan de andere een sukkel, een oplichter, of bedrieger, een dwaas. Een oordeel dus, dat maar al te vaak wordt geveld, zonder de feiten werkelijk onder ogen te zien.

 

Laat ons vooral niet denken dat een dergelijk vooroordeel alleen geldt tegen kleine en onbelangrijke mensen, dat deze wijze van reageren alleen voorkomt, wanneer het om minder belangrijke dingen gaat.

Denk eens aan het oordeel, dat jarenlang door vele dokters gesproken werd over Pasteur.

Denk een aan de moeilijkheden die de “geleerden” Edison in de weg trachtten te leggen.

Menige belangrijke ontdekker werd in werk en persoonlijkheid aangevallen, toen hij zijn ontdekkingen en stellingen aan de wereld voorlegde.

 

Dit vergeet men nu liefst, want de stellingen en feiten behoren tot de hedendaagse wetenschap. Vele van de stellingen, die tot verdachtmakingen enz. aanleiding gaven, behoren nu tot de dingen, die men ook kent, zelfs wanneer men geen hogere opleiding gevolgd heeft.

 

Elk oordeel , dat op grond van eigen weten, geloof en kennis wordt uitgesproken over anderen, terwijl bij interpretatie alleen wordt uitgegaan van eigen woordinhouden, zal een onjuist oordeel zijn.

De oordelen en de maatregelen, die op grond van het zo ervaren worden genomen, zijn dus misleidend en verwarrend. In de plaats van het oordeel zou het voor de wereld beter zijn dat er begrip geplaatst werd. Oordelen brengt ons nooit verder, tenzij wij over onszelf oordelen. Elk oordeel, ten goede of ten kwade, kan ons leiden tot een verdere verwijdering van het einddoel.

Alleen het vergaren van begrip voor anderen, aan de hand van de in ons bestaande mogelijkheden en kennis, zal ons brengen tot een steeds verdere uitbreiding van zowel kennis als begrip.   Dit kan ons een groter begrip van de werkelijke eenheid der wereld geven.

17:47 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oplichter, bedrieger, dwaas, dokters, edison, oordeel, pasteur, kennis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.