20-10-16

KENNIS EN OORDEEL deel 2.

KENNIS EN OORDEEL  deel 2.

 

illustratie, wijsbegeerte, woningbouw, Dik Trom,

Aan de andere kant - en dat mogen wij nooit vergeten - is een beetje kennis vaak gevaarlijk. Wanneer wij iets weten over een bepaald onderwerp, zijn wij maar al te zeer geneigd te zeggen: “Ik weet voldoende; meer is niet noodzakelijk voor mij.... Wij menen op grond van de enkele feiten, die ons bekend zijn, in staat te zijn ook over het vele, wat wij niet begrijpen, te oordelen en zelfs anderen te zeggen, wat er moet gebeuren”.   Dat dit zeker niet waar kan zijn, zal wel duidelijk zijn.

 

Laat mij een voorbeeld te illustratie geven: Er is een professor. Hij is een ware geleerde. Alles, wat maar samenhangt met filosofie en wijsbegeerte, weet hij. Wanneer deze goede man moet gaan spreken over hedendaagse domotica in de woningbouw, kunt je ervan verzekerd zijn, dat zelfs Dik Trom een minder fortuinlijk bokkenschieter zal zijn geweest, dan de hooggeleerde heer. Dit is niet verwonderlijk. De professor weet van domotica in woningbouw weinig of niets. Zijn kennis is hoofdzakelijk tot zijn eigen vak beperkt. Nu menen dergelijke mensen vaak, dat wordt steeds weer ondervonden, dat zij - gezien hun kennis op één enkel punt der wetenschap - tevens gerechtigd zijn tot oordelen op alle andere punten. Deze beoordelingen zijn zeker niet zonder gevaren, dit is dan ook niet zonder meer aanvaardbaar.

 

Wanneer iemand zich een oordeel aanmatigt aan de hand van vaststaande regels of wetten, kunnen wij dit als een benadering beschouwen, waarbij wij ons als leken neer moeten leggen. Wanneer iemand een oordeel uit gaat spreken over iets, waarvan hij geen flauw begrip heeft en dit zelfs pleegt te doen, zonder dat er voor hem een werkelijke noodzaak tot oordelen bestaat, wordt het voor ons wel een wat wonderlijke en onbetrouwbare geschiedenis. Toch komt die wonderlijke neiging tot onbevoegd oordelen in het dagelijkse leven steeds weer voor.

12:05 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: illustratie, wijsbegeerte, woningbouw, dik trom |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.