17-09-16

Lessen van een wijsgeer - deel 5. (slot)

Lessen van een wijsgeer - deel 5.

waarheid, anakdote,rover,waan,licht,

Met deze eenvoudige en kleine verhalen heb ik van mijn kant geprobeerd U iets aan te tonen. In het leven zijn vele dingen mogelijk. Het leven zelf lijkt vol van wonderlijke krachten en gebeurtenissen. Maar het wonderlijke bestaat alleen voor hen, die niet wáár zijn. Wie waar is kent geen wonderen, omdat alle krachten, die waar zijn in de waarheid altijd zullen leven. Een laatste kleine anekdote voordat ik afscheid van U neem.

Eens werd een rover gehangen. En toen zijn lichaam langs de wegen hing, gingen enkelen hem bespotten. En het lichaam draaide en antwoordde niet. Daarop gingen enkelen heen en zeiden: “Zie, zo is zijn grootheid vergaan, o arme mens.” Het lichaam draaide en antwoordde niet.

Toen kwam er één, die zei: “Recht en onrecht volgens mensen hebben slechts waarheid gebaard.”

Toen brak het koord en het lichaam was niet meer. Want zelfs een rover kan de illusie beseffen, wanneer hij begrijpt hoe niets meer voor hem betekenis heeft behalve één ding: begrip, dat hij wekt in anderen; begrip, dat hij heeft voor anderen, omdat in alle begrip de werkelijkheid schuil gaat. En waar een begrip voor de werkelijkheid bestaat, verbleken de hemelen, verpulvert de aarde, en blijft de ene grote Kracht over, die in het begin alle dingen heeft geschapen.

Mijne vrienden, het zij verre van mij U eerbaar en deugdzaam als gij zijt het lot van een gehangene toe te wensen. Maar wel zou ik U nederig de wens willen aanbieden: moge voor U het woord gesproken worden, dat verlossing betekent, zodat ge Uw eigen waan beseffende opgaat in waarheid, niet meer zijnde in schijn. En indien gij deze waarheid beseft hebt, keer uit Uw licht een ogenblik terug en geef mij een lichtstraal op mijn pad, opdat ook ik van de laatste ketenen der waan bevrijd moge worden.”

11:14 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: waarheid, anakdote, rover, waan, licht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.