16-09-16

Lessen van een wijsgeer - deel 4.

Lessen van een wijsgeer - deel 4.

 

illusie,belofte, zijderups, wijsheid, moerbeiboom,

Zie, mijne vrienden, deze wijsgeer dacht misschien niet erg vleiend over de mensheid, maar hij had één ding begrepen: Wat de meesten in het leven zoeken is niet waarheid, maar waan. Een waan, die voor hen past; een waan, die voor hen bruikbaar is. Elke mens zoekt illusies. Wie de illusie verstoort op de juiste wijze, regeert de daden der mensen. Wie een belofte geeft op de juiste wijze, leidt de daden der mensen. Maar om dit te kunnen doen moet men zelf boven het begeren staan en de waan kennen van het begeerde; de spiegeling der illusie kennen als een leugen in de werkelijkheid. Zo zijn de dagen der mensen; zo waren de dagen van deze wijsgeer.

Maar vele, lange dagen later is hij gegaan naar het keizerlijk Hof. En daar was juist de grote plechtigheid van de zijderups, waarbij de keizer de proef voert en de keizerin de zijderups uitzet op de bladeren van de moerbeiboom. En hij werd toegelaten en alle tekenen waren gunstig. Zo wilde hem de keizer belonen. En toen vergat deze wijze door de vele eer, die men hem had bewezen voor eenmaal zijn wijsheid. Hij sprak: “Heer, de voortekenen, die gij hebt gezien, hebben geen waarde. De werkelijkheid van Uw land is strijd. De vijand staat aan de grens.” En zo een waarheid sprekende voor één, die illusies koesterde, verloor hij zijn hoofd en werd tot zijn vaderen vergaderd.

Wanneer wij streven naar wijsheid, moeten wij begrijpen, dat onze grootste wijsheid nooit kan zijn, vrienden, een beheersen der dingen. Dat onze magie nooit kan zijn een regeren der dingen tégen de natuur. Maar onze kracht en onze wijsheid moeten zijn; een kennen der dingen; een gebruikmaken van hun eigenschappen. En wie dit doet leidt vele dingen, omdat hij de waarde kent; en bereikt veel, waarvan hij voor zichzelf weet, dat het niet zijn werk is, maar waarvoor de mensheid hem zal loven of vervloeken.

16:29 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: illusie, belofte, zijderups, wijsheid, moerbeiboom |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.