10-06-16

VAKANTIE IS VRIJHEID. BLIJHEID.,

VAKANTIE IS VRIJHEID. BLIJHEID.

 

vakantie vrijheid,blijheid,arbeid,geestelijk bewustzijn

Vrijheid is uiteindelijk niet: het niet gebonden zijn. Maar: de banden niet voelen, omdat je weet ze te kunnen vernietigen. Een mens, die werkelijk vrij is, zal zichzelf toch aan vele banden doen leggen. Hij weet, dat dit een noodzaak is binnen een mensheid. Hij weet, dat dit een noodzaak is, om uitdrukking te geven aan zijn geestelijk bewustzijn. Maar hij is vrij, niet omdat hij geen banden kent, maar omdat hij weet, dat slechts hijzelf er over te beslissen heeft, of hij een band aanvaardt of zal verbreken.

En juist dit bewustzijn doet hem zijn banden met meer blijheid dragen. Te weten, dat iets geen noodzaak is. Te weten, dat je iets kunt neerwerpen, wanneer het werkelijk te zwaar is. Dat je verder kunt gaan zonder dat, wanneer je dit wenst. Dat geeft je de kracht en de sterkte om veel langer voort te gaan met de last, die je draagt.

En toch komt er een ogenblik van pauze. En dan krijgen wij de vakantie, de verpozing, de ontspanning. Maar een vakantie, die eeuwig duurt, dooft op de duur de vreugde. Zij wordt tot verveling.

Vakantie is ook vrijheid. Het is ledige tijd. En de ledige tijd, mijne vrienden, is slechts van waarde, zolang hij begrensd wordt door een tijd, die gevuld is met noodzaak en behoeften.

Zo is de vakantie een blijheid, een vreugde, die herschapen wordt in de vrijheid weer tot de arbeid te gaan, en daar in de arbeid de vreugde te bevestigen. Zo behoort het te zijn.

16:41 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakantie vrijheid, blijheid, arbeid, geestelijk bewustzijn |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.