14-01-16

ZONDEVAL.

ZONDEVAL.

ZONDEVAL, oneindigheid, overschatting, werkelijkheid, eigen betekenis, overeenstemming, totaliteit, vergrijp, kracht, zonde, almacht,

Is het nu zo, dat de zonde voor de val komt of komt de val voorde zonde? Wij maken er een mooi verhaal van. Maar wat is een zonde anders dan een vergrijp tegenover onszelf?                 

De oneindigheid, God, de Almacht is zo groot dat wij geen vergrijp tegen deze kracht kunnen plegen. Als wij dus vallen, dan vallen we niet omdat een hoge kracht dat wil, maar omdat wij het onszelf onmogelijk maken verder te gaan zoals we deden.

De zondeval is een ontkenning van God, maar ook een ontkenning van onszelf en gelijktijdig een overschatting van onze eigen betekenis. Wij zijn niet veel, misschien. Maar voor onszelf zijn we belangrijk, omdat wij het enige zijn dat we hebben.

Laten wij dit belangrijke ik dan in overeenstemming brengen met de totaliteit. Laten wij aanvaarden dat wij niet in staat zijn God te beledigen. Laten we aanvaarden dat er geen zonde bestaat dan in ons besef. Pas dan kunnen wij voorkomen dat we vallen.

Dan verandert de zondeval in een ontmoeting met een nieuwe werkelijkheid, waarin dezelfde God Zich toont in een ander aspect van zijn eigen grootheid.

De commentaren zijn gesloten.