23-12-15

ZONNEWENDE.

Zonnewende.

zonnewende,aarde, zon, jaargetijden,licht,

Wanneer de aarde in haar omwenteling een ogenblikje stokt en de zon weer terugkeert in de streek die zij verlaten scheen te hebben, dan is het zonnewende. Winter‑zonnewende, zomer‑zonnewende, maar altijd weer de terugkeer van het licht. Maar er is iets wat die terugkeer bepaalt.

Als de aarde recht op haar baan zou staan, zou er geen zonnewende zijn. Het is de beweging, de ontwikkeling, die de zonnewende veroor­zaakt. Het is door die voortdurende wisseling dat de jaargetijden ont­staan en zich verplaatsen van noord naar zuid en terug.

Zou dat bij ons misschien ook zo zijn? Als wij volkomen stabiel zouden zijn, dan is er geen keerpunt, dan is er niets. Dan is er een ge­lijkblijvendheid. Maar juist omdat wij voortdurend toch wat wankelen op onze baan, steeds weer iets anders zijn en denken en beleven, worden wij door het licht van de eeuwigheid, waaraan wij ons niet kunnen ont­trekken, ook steeds weer anders getroffen.

Voor elk van ons komt er inderdaad steeds weer een punt dat wij zonnewende kunnen noemen. Zoals voor veel mensen, die in deze tijd uitgeput, geprikkeld en wanhopig, zoeken naar een ogenblik van rust en die, wanneer de kosmische invloeden veranderen en zij zelf daarmee redelijk harmonisch zijn, opeens een nieuwe toevloed van energie ervaren, nieuwe vreugde, nieuwe mogelijkheden vinden, zo verandert elke keer de relatie van de mens met het licht. Het is door deze verandering dat het menselijk bestaan zo vrucht­baar is, ook wat de geestelijke bewustwording betreft.

Misschien zou ik het nog zo kunnen formuleren. Wat voor ons het beste is, is voor een ander niet voldoende. Maar als het voor ons het beste is, dan is het meer dan voldoende om verder te gaan op het pad waarop wij ons bewegen.

15:32 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonnewende, aarde, zon, jaargetijden, licht, bewustwording |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.