04-12-15

GEDULD.

Geduld.

geduld, droom, drift, illusie, kosmos, eeuwigheid, werkelijkheidsbegrip,

Wat is geduld? Het vermogen om te wachten. Maar wacht je werkelijk wel, als de wereld verder gaat en al verandert? Geduld heb je eigenlijk alleen, als je eigen drift, noodzaak en illusie weet uit te stellen. Als je zegt, het zal nog wel komen. En zo je droom niet de werkelijkheid opdringt, terwijl je die nog niet geheel kunt verdragen.

Geduld betekent ook het vermogen te aanvaarden dat wat je niet beheerst jou steeds zal beheersen en dat verweer maar weinig baat, tenzij het “ik” een eigen wet erkent, en deze voor de kosmos laat gelden, waarin het ooit zich zelf beseft.

Wie geduld tot deugd verheft, gaat wat ver, vrees ik. Maar wie zegt, geduld is een werkelijkheidsbegrip waarbij het nutteloze jagen, het steeds voortgaan in de tijd kan plaatsmaken voor een wachten in een besef van doelmatigheid, van rustig zijn zolang er geen dwang bestaat, die leert voor het eerst iets van de eeuwigheid erkennen waarin het Al, dat toch tegelijkertijd aanwezig is, afwisselend wordt beleefd. Wie zo in geduld met al wat rond hem is z’n zijn en krachten geeft aan de mogelijkheid die nu bestaat, hij vindt niet slechts de eeuwigheid, maar ook een wereld die beter hem en die ook hij veel beter steeds verstaat.

Als je denkt dat je geduldig bent, ben je al ongeduldig. Maar wanneer je werkelijk wacht in de erkenning van de noodzaken en mogelijkheden zonder verzet, dan spaar je zoveel krachten dat anderen hun geduld wel eens verliezen door het tempo dat je ondanks je rust ontwikkelt.

11:05 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geduld, droom, drift, illusie, kosmos, eeuwigheid, werkelijkheidsbegrip |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.