11-11-15

TEGENSTELLINGEN.

TEGENSTELLINGEN.

TEGENSTELLINGEN,humor,lach,werkelijkheid,

Tegenstellingen vinden we overal, zelfs in onszelf Een van de groot­ste tegenstellingen ligt bv. in hetgeen wij willen en in hetgeen wij doen. Want wij willen altijd het goede en wat doen wij voortdurend?

Ook in de wereld rond ons zijn tegenstellingen. Tegenstellingen zijn noodzakelijk. Als het altijd licht is, dan weet je niet wat duister is. Als het altijd duister is, dan weet je niet wat licht is. Maar als duister, en licht elkaar afwisselen, dan zie Je de gehele scala van mogelijkheden.

Als je je bezighoudt met humor, dan kun je lachen om alle dingen. Maar als je de ernst der dingen dan niet meer beseft, dan is je humor zin­loos geworden dan is ze een ijle, ledige spot.

Als je de ernst zo sterk overtrekt dat de humor teloor gaat, dan heb je vergeten te lachen om het leven. Dan heb je alles zo absoluut gemaakt, dat het je als een loodzware keten omsluit die het je niet mogelijk maakt om geestelijk een ogenblijk uit te vliegen en even de vrijheid te genieten.

De meeste mensen zijn zo ontzettend serieus. Dan zeg ik: Geef mij dan maar de tegenstelling tussen de luchthartigheid en de klaterende lach aan de ene kant en de diepe ernst en het diepe besef aan de andere kant. Als die twee elkaar afwisselen, dan leer je het leven kennen. Dan leer je de totaliteit beseffen. Dan kun je werkelijk bewust worden. Maar als je het maar aan één kant houdt, dan kom je niet ver.

Ik denk, dat God Zelf de aarde en de hele kosmos zo heeft geconstru­eerd, dat ze begrensd worden door twee absolute tegenstellingen, omdat door de tegenstellingen en de afwisseling tussen beide het mogelijk is de wekelijkheid van Zijn schepping te kennen, de werkelijkheid van je eigen plaats in het geheel niet alleen te leren beseffen, maar te leren waar­maken en daardoor een eenheid te verwerven met de totaliteit waarin alle tegenstellingen eens wegvallen.

12:21 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tegenstellingen, humor, lach, werkelijkheid, licht, duister |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.