21-10-15

LICHT EN DUISTER.

LICHT EN DUISTER.

LICHT EN DUISTER,waarheid, werkelijkheid,demonen, engelen,

Licht en duister. Uitersten van het bestaan. Onkenbaarheid en kenbaarheid onverbrekelijk een en toch met elkaar verweven band.

Het duister kan niet zonder licht en het licht niet zonder het duister leven, omdat zij zonder elkander zinloos zijn. Maar als ze dan slechts uiting zijn en niet een eigen wezen en een eigen werkelijkheid, dan is er iets wat hen vereent; iets wat in de versmoltenheid van licht en duister juist de waarheid is, omdat het niet meer kenbare, het niet meer verborgene samen worden tot een waarheid die wordt be­leefd en niet slechts aanschouwd.

Wij vrezen voor de duisternis als hoedster van demonen, als wieg van duistere krachten en geesten die in drommen de mensheid bestoken. Wij vereren het licht als de strijdende macht die lichtende engelen zendt die duisternis van dn aarde weren.

Maar eens zullen wij leren dat demonen en engelen een en dezelfden zijn, dat God en duivel een kracht zijn en een wezen, verschillend slechts bezien. Bezien door degenen die hen zo noemen.

Dan zullen wij niet meer het licht roemen en het duister veroor­delen. Maar wij beseffen, de kracht waaruit al ontstaat, waarvan wij doel zijn, is het enige dat niet vergaat en niet meer opheft zichzelf.

Geen duister verdreven door licht. Geen licht in de domper van duister gedoopt, maar één werkelijkheid waarin het wezen waarlijk is en niet slechts in een vorm en een kennen, in beelden van zichzelf bestaat.

Ik heb getracht een waarlijk beeld te geven van waarheid zoals zij diep in mij leeft, ook al onderscheid ik nog steeds voor mijzelf licht en duister.

11:49 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: licht en duister, waarheid, werkelijkheid, demonen, engelen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.