29-09-15

GEMOEDSSTEMMING.

GEMOEDSSTEMMING.

 

Er is iets in mij dat de wereld kleurt. Soms lijkt de wereld somber en dan opeens is er in mij een zon en door een wonder schijnt de wereld ge­heel veranderd, alsof het buiten regent en ik nog steeds in de zon leef. Dat is de stemming van het gemoed.

Het gemoed dat is het innerlijk geheel, in dit geval het eigen weten. Het is het misschien lang vergeten beeld dat nog in je heerst of het onge­weten verlangen dat soms een resonantie vindt in de krachten van de zon of van de maan of de stralingen die in de kosmos ontstaan en de aarde beroeren. Dan zeggen wij: Die stemmingen zijn belangrijk.

Maar zijn ze dat? Is de stemming waarin ik verkeer datgene wat mij mag beheersen? Ben ik de slaaf van elke kracht die mij beroert en elk denkbeeld dat er in mij voorbestaat? Of ben ik soms iemand die bij het beseffen van de stemming in zich een weten. ondergaat en zegt: Zo moet het zijn. Dit is mijn wereldbeeld, dit is mijn. werkelijkheid.

Als het gevoel dan anders speelt, dan zoek ik in mij de kracht, de rust en ik beheers de tijd. De stemming van het gemoed wordt door mijn ik beheerst. Ik spreek de taal van wat ik ben. Ik uit in al wat ik erken en doe een wer­kelijkheid die door een stemming niet kan worden beïnvloed, omdat de stemming soms misleidt, tenzij ik haar erken als een directe reflectie van het wezen dat ik ben en van alle kracht waaruit ik ooit ben voortgekomen.

Gemoedsstemmingen zijn dromen. Dromen die de wereld kleuren. Het is een intensieve verandering van indrukken. Maar het gebeuren speelt zich in mij af. Wat er in mij heerst dat wordt door mij, indien ik het wil, wel degelijk geregeerd.

Gemoedsstemmingen beheersen hem die nog niet heeft geleerd zichzelf te zijn en te erkennen. Wie zichzelf erkent en waarmaakt wat hij is, wordt niet meer beheerst door een stemming. Hij is in een harmonie die zonder meer en altijd hem geleidt en duidelijk maakt hoe in hem de kracht werkt waartoe ook hij behoort.

Misschien dat dit uw gemoedsstemming wat veranderd heeft Als dat niet het geval is, wil ik u toch nog een raad geven Laat u nooit beheersen door wat had kunnen zijn. Ga uit van wat er is en maak daar het beste van. Als u dat doet en u voelt zich nog niet prettig, zoek dan in uzelf iets waardoor u blijder kunt zijn.

Wie vreugde uit zichzelf weet te scheppen op grond van alles wat er nu bestaat en zonder zelfbeklag, die vindt een kracht waardoor hij de dag van morgen lichtender en blijder gestalte kan geven.

17:21 Gepost door Stem van Gene Zijde in esoterie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gemoedsstemming, dromen, vreugde, zelfbeklag, kracht, zon, resonantie, kosmos, maan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.