26-09-15

NIEUWSGIERIGHEID.

NIEUWSGIERIGHEID.

 

NIEUWSGIERIGHEID, gierig, waarmaken, redelijke les,het verborgene, begeerte, wijsheid,

 

Gierigheid op zichzelf is een vervelend ding. Het is het willen hebben, het willen houden en bezatten. Nieuwsgierigheid is het voort­durend willen hebben, en bezitten van de nieuwste informatie. al is ze maar op een bepaald terrein.

Laat ons niet al te nieuwsgierig zijn, want het meeste nieuws gaat ons niet aan. Maar laat ons bewust zijn van datgene wat we zelf zijn, van datgene wat rond ons noodzakelijk is.

Laten we niet het leven van anderen leven, maar van ons eigen le­ven maken wat we kunnen. Ik denk, dat we dan veel dichter bij een wer­kelijkheid staan.

God weet alle dingen, maar hij is niet nieuwsgierig. Wij weten niets en daardoor zijn we nieuwsgierig. Ik denk dat nieuwsgierigheid en weten samenhangen. Maar wanneer ons innerlijk weten groeit, zal onze begeerte naar het andere, naar het nieuwe, naar het verborgene steeds kleiner worden, omdat we beseffen in ware wijsheid dat wat we nu zijn, dat wat we kunnen nu wel het beste is wat we nu kunnen bereiken en kunnen zijn.

Het heeft geen zin om ons bezig te houden met het andere zolang we dit nog niet eerst volledig hebben waargemaakt: Dan zullen we groei­en naar die geheimen die we nu, al zouden ze ons worden onthuld toch niet kunnen begrijpen.

Dit is volgens mij een redelijke les waarmee menigeen wat kan doen. En als u nieuwsgierig bent hoe ik daartoe ben gekomen: Ik weet wat nieuwsgierigheid kan uithalen. Ik heb het zelf meegemaakt. Ik geef u alleen maar de raad om haar te bedwingen. want ik heb mijn vingers eraan gebrand. Ik ben bang dat, als u te nieuwsgierig bent, u hetzelfde zou kunnen overkomen.

Wees liever nieuwsgierig ten aanzien van uzelf. Dat is het enige nieuws dat u - zij het zeer bevooroordeeld - volledig kunt waarnemen.

De commentaren zijn gesloten.